Spelar erfarenheten någon roll?

Alla verkar vara överens om att tidigare erfarenhet av fotrally är hårdvaluta när startskottet går. Men är det så? Jag kan ju inte låta bli att försöka besvara den frågan utifrån vad deltagare faktiskt presterat. 

Jag har tittat på hur deltagare presterat sitt 1:a, 2:a, 3:e och 4:e år (se medianvärden i den prickade kurvan nedan, där värdena är justerade så att år 1 har värdet 1). Jag har valt att bara titta på år 1-4  eftersom det är så försvinnande få som gått fler gånger än 4.

resultatutveckling

Att medianvärdet (medelvärdet följer för övrigt samma mönster för den som undrar) ökar rejält (ca 75%) mellan 1:a och 2:a året är inte så förvånande. Det anmärkningsvärda i kurvan är att deltagare år 3 presterar ungefär lika som år 2, för att sedan fortsätta förbättra sig igen mellan år 3 och 4. Men varför planar kurvan ut mellan år 2 och 3? En förklaring är att deltagarna har rättat till de misstag som finns att rätta till redan till år 2, men det förklarar i så fall inte varför kurvan fortsätter uppåt för år 4. En annan förklaring kan vara att dom som går en 4:e gång fortfarande känner att dom har mer att ge och därför fortsätter kurvan uppåt. Eller att deltagare under år 3 drabbas av någon självgodhet som straffar sig i form av utebliven förbättring.

Min resultatutveckling är den heldragna linjen. Jag har hela tiden haft punkter jag vill förbättra och det har gett utdelning, ingen platå mellan år 2 och 3 för mig. En annan förklaring till att jag förbättrade mig mellan år 2 och 3 är att jag bröt när jag nått en 3:e plats. Jag hade förmodligen några timmar kvar att gå och då hade kurvan varit planare mellan år 2 och 3. Min förbättring mellan år 1 och 2 är också blygsammare än gemene mans.

Slutsatser av fotrallyerfarenhet:

  • Ska du gå ditt 2:a år så har du antagligen redan en lista på sådant som du vill göra bättre.
  • Ska du gå ditt 3:e år, var inte självgod och tyck att ”du kan det här nu”. Om du tycker att du gjort allt rätt, så gör allt lika igen fast lite bättre.
  • Ska du gå ditt 4:e år (eller mer) så känner du säkert redan till allt det här, och du har förmodligen redan all den erfarenhet som du behöver för att avgöra vad som krävs för att förbättra dig ytterligare.

Erfarenhet av ultralöpning

Det andra som brukar komma på tal är erfarenhet av ultralöpning. För att få ett hum om hur det påverkar så har jag har kört in listan på alla deltagare i statistiksidan DUV:s databas för att se vilka deltagare jag får träff på i andra ultralopp. Jag har inte bemödat mig att skilja på de som börjat med ultra före eller efter sitt första fotrally, gör man det kan man säkert få fram mer intressant fakta.

Nåväl, dom röda staplarna visar personbästa för deltagare som har ett ultraresultat på DUV utöver fotrally, dom gråa visar deltagare som inte har det.

DUV

Man kan konstatera att de med ultraerfarenhet generellt ligger något högre än de gråa, men inte särskilt signifikant. Det röda, liksom de gråa är utspridda över hela skalan från topp till botten, däremot är det väldigt röd dominans i den absoluta toppen.

En intressant iakttagelse är att det är lite gråare ansamlingar vid 12 och 24 timmar. Kan det bero på att ultralöparna är vanare att hantera den mentala lockesen att bryta vid en naturlig etapp och verkligen köra hela vägen in i kaklet?

Det är mina funderingar i alla fall. Det skulle vara kul att höra vad andra tänker om graferna.

 

Gå lugnt och långt,

Fredrik

 

 

 

 

 

 

Annons

Om Forssis

Född 1971, bor i Huddinge och började med löpning på gamla dagar. Ganska snart insåg jag att det jag ville var att veta hur långt kan jag springa, hur länge kan jag hålla på. Efter Fotrally 2013 förstod jag att jag har någon slags talang för uthållighetsidrott och började springa ultralopp. Så började det, och jag vet fortfarande inte hur länge jag kan hålla på.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s