Vid sidan av de personliga fajterna och fajten om seger så pågår en annan kamp i fotrally bland dom som är riktigt bra, men oftast inte ligger i absoluta toppen: kriget om de gula lapparna. Idén är genial för att få till en streckstrid: alla som placerar sig 2-20 får en gul nummerlapp året efter (1:an får en rosa). Och gul eller rosa lapp vill man så klart ha.
Jag minns 2013 när det var 21 personer som gick i tre timmar varav 3-4 hade väldigt stora problem att ta sig fram och ingen ville ge sig. Alla gick och sneglad som gamar på ett skadat djur i väntan på att någon skulle kasta in handduken för gott. Det skedde efter 24 timmar den gången. Eller 2014 när det krävdes mer än 30 timmar för att få en gul lapp! Dessutom var det en hel drös med debutanter (inte rekordmånga men 6 st) som placerade sig topp 20 det året vilket är anmärkningsvärt många. Själv snubblade jag som debutant in på en 20:e plats 2012 efter 24:20.

2013 efter ca 31 timmar / kl 04 mellan Nyköping och Norrköping. Jag går med min första gula lapp, här som #20. 2 timmar senare efter att bilden togs kommer jag att kliva av på en 3:e plats.
Vad kommer att krävas för en gul lapp i år? Gula strecket har gått mellan 24 och 30 timmar de senaste åren. Det är inte säkert att det krävs 30 timmar i år som 2014, men å andra sidan så har kanske mentala gränsen för vad som är rimligt att gå puttats upp något snäpp, inte minst med tanke på Pia Rosvalls 69 timmar som debutant förra året. Vem trodde det var möjligt innan, och inte minst av en debutant? Ingen, men nu kan ingen förneka att det faktiskt är det. Ska jag försöka gissa så kommer det antagligen att krävas någonstans runt 26-28 timmar för att få gul lapp i år.
Å andra sidan så ser man inte heller någon direkt trend för topp 20-strecket. Medan segertiden, med något undantag, ökat hela tiden så är det svårt att säga det samma om 20:e tiden.
I skrivande stund är 10 av förra årets topp 20 anmälda. Dom som har gult brukar vara bra på att försvara ställningarna. Statistiskt kommer ca ⅔ av de som går med gult att stärka sin ställning i år, någon enstaka åker ur toppen och någon kommer inte till start.
Det kommer alltså finnas runt 10-12 platser för dom med vita nummerlappar att slåss om. Av dessa 10-12 kommer de flesta vara gamla rävar som bryter sig in, t.ex. Lars Hagstedt som varit borta ett år kommer självklart vara med och slåss om pallplatserna i år. Martina Kulén kommer så klart att vilja ha tillbaka sin plats i topp 20, och om allt går bra kunna slå sig in på topp 3 bland kvinnor någonsin. Det finns alltså ganska många platser att slåss om, men det är en drös deltagare som gått strax över 24 timmar som alla kommer vara med och kriga. Inte minst dom som har ett personbästa över 24 timmar på endast ett tidigare försök har säkert en del nybörjarmisstag som dom putsat bort i år. Kan det bli som 2013 med riktigt tuff och slitig kamp om 20:e platsen? Då kan det kanske bli uppåt 30 timmar.
Men det riktigt spännande är att se vilka debutanter som kommer vara uppe i toppen, som kommer från ingenstans. En slagning på ultrastatistiksidan DUV skvallrar om att det finns några nykomlingar som gjort mellan 24 och 30 timmar på ultralopp tidigare. Erfarenheten visar dock att tidigare ultraerfarenhet är bra, men ingen stark indikator på ett debutreslutat.
Gör man det enkelt för sig och bara tittar på tidigare personbästa i Fotrally så skulle årets resultat bli så här:
- Fredrik Forsström
- PerOla Axelsson
- Lars Hagstedt
- Angelo Törnblom Welander
- Björn Ohlsson
- Daniel Vesterhav
- Robert Jonsson
- Tomas Sjölander
- Richard Kindroth
- Martina Kulén
- Martina Hausmann
- Anders Ganslandt
- Fredrik Lindqvist
- Anders Jungefors
- Ludvig Schlyter
- Rikard Eriksson
- Andreas Cederbom
- Tommy Swärdh
- Jenny Lindberg
- Ingrid Lindeborg
En sak är säker, så här kommer inte resultatlistan att se ut när det är över. Men nästan kanske. En annan sak som är nästan lika säker är att debutanterna kommer att vara där i toppen dom med. Är du en av dom?